Ursitoare la botez, pentru judetul Hunedoara  

Posted by Valentina

DESTIN URSIT CU IUBIRE ***** Tel: 0725695466


In aceasta postare, am ales sa reconstitui poveste inițială, cea de la care am pornit acest proiect si sa explic elementele care compun ritualul nostru de ursire, pentru ca, dincolo de momentul artistic, la care participati, este ceva mai mult... este un sens, un rost si-o rostuire!
In primul rand, as vrea sa subliniez faptul ca, povestea asta cu
"zâne", preluata si de Disney, pornește de undeva... Pornește de acolo de unde a pornit si nucleul civilizației umane. Iar eu consider, cred si susțin, ca acel loc este chiar sub talpile noastre, a celor ce ne numim romani, ramani, daci, geți, agatarsi... De aceea, va dau dezlegare la cercetare, sa descoperiți o lume fascinanta, sublima, impresionanta... lumea din care venim! 
Pornind de la aceste noțiuni, am îmbinat artistic, conceptul de preotese, cu cel al zânelor si mai apoi al ursitoarelor. Am luat elemente de simbolistica, cele care slefuiesc destinul omului, dincolo de puterea liberului sau arbitru, pentru ca, in timp, am inteles ca DESTIN, vine de la DESTINAȚIE. Cu alte cuvinte, Dumnezeu ne indica punctul de plecare, adică nasterea si cel final, adica... destinatia. Intre acesti doi poli, se afla liberul nostru arbitru, dar!!!... sa nu excludeti nici o clipa, esenta Dumnezeirii din viata noastra! Pentru ca ea vegheaza, accepta, ingaduie si revendica drumul. 
Iar simbolistica pe care noi o utilizam, incepand de la elementele
aflate pe vestimentatie, in podoabe, accesorii, apoi in desfasurarea ritualului: focul, apa, sare, vin, painea ritualica, hora, fusul, rugaciunea, cantecul...  pana la darurile simple, dar cu extrem de mare insemnatate, toate acestea vin sa pecetluiască o convingere. Aceea ca Dumnezeu nu ne vrea pe niciunul îngenunchiat, trist, bolnav, etc. Dumnezeu isi doreste sa ne traim viata cu bucurie... cu cea mai frumoasa bucurie! Cand noi vom intelege acest lucru, viata noastra se va schimba radical!
Iar acum, am sa le iau pe rand, sa le explic, ca atunci cand veti hotari sa beneficiati de serviciul nostru, sa cunoasteti cateva detalii,
care va pot motiva hotararea. Sa incepem cu focul, primul element care intra in "scena"... noi suntem apa si foc. Prin foc vin si se ard toate cele din launtrul nostru, dar si cele din afara. Chiar prima Lege Belagina, vine sa ne spuna acest lucru: " 1. Dincolo de curgerea timpului si de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu si Veșnic, din care vin toate si prin care ființează toate cele ce sunt. Totul si nimicul sunt suflarea Sa, golul si plinul sunt mâinile Sale, mișcarea si nemișcarea sunt picioarele Sale, nicăieri si peste tot este mijlocul Său, iar chipul Său este lumina. Nimic nu este făptuit fără de lumină si tot ce vine din lumină prinde viată si ia făptură."
Apa: simbol al vietii, fara de care nu suntem, fara de care nu se
intampla nimic in univers. Este, de altfel, singurul element vital, care ne demonstreaza ca SUNTEM VESNICI, prin circuitul ei in natura. Ea devine mereu altceva. Iar faptul ca noi suntem aproximativ 75% apa, indica elementul vesniciei din noi. Iar daca apa este in continua transformare, orice minte, oricat de incalcita ar fi, nu are cum sa nu inteleaga ca, moartea, este de fapt o trecere spre altceva.
Painea si vinul: in primul rand, painea este un element ritualic, dincolo de simbolistica sa evidenta. Ca element sacru, ea devine cadru de referinta, pentru toate momentele vieții: naștere, nunta, înmormântare. Peste tot, găsim prezenta unui colac. De ce? Pentru ca are aceeași menire cu apa, sa ne deschidă poarta spre veșnicie!
Bobul de grâu este cel care hrănește. Si doar din bob sănătos, se poate face pâinea. Dar el, pentru a rodi, trebuie mai întâi semănat, trebuie sa putrezească, ca sa încolțească, trebuie sa înverzească, ca sa facă rod, trebuie sa se coacă si sa se usuce, ca sa fie cules si folositor. Iată, dragii mei, cate valente într-
un singur bob de grâu. Mai apoi, painea si vinul sunt trupul si sangele Mantuitorului. Iar aici, desi sunt atat de multe de spus, ma voi limita la ava spune ca mi-as dori ca fiecare mamica, sa-si impartaseasca prucul, in fiecare duminica. Caci, ce-am fi noi, daca nu l-am avea pe Isus in trupurile noastre? Tot despre paine, mai vreau sa adaug ca este facuta in forma de floarea soarelui. De ce asa? Pentru ca floarea soarelui, este sora soarelui, iar noi suntem fiinte de lumina, sau asa ar trebui sa fim! Are 6 (floarea vietii) straturi a cate 8 (infinitul) petale pe fiecare strat, in total 48 de petale: 4+8, in numerologie, da cifra Trinitatii, adica 12, iar 2+1 este 3. 
Sarea: simbolul abundentei. Caci, ce am fi noi, fara de toate cele de trebuinta?
Hora: RA, dragii mei, este Soarele. Si iata cum revenim la soare...
la lumina, la caldura, la esenta. Ho Ra!... inseamna opreste-te soare! Rugam soarele sa se opreasca, uniti fiind intr-un cerc, simbol pe care il gasim si in inele de logodna, in verghete, reprezentand o legatura sacra, sau tot universul. Iar intr-o astfel de unire sacra a bratelor (cel stang al inimii, cu cel drept al dreptatii), cerem soarelui sa ramanem mereu in lumina. 
Fusul: eu il consider cel mai pretios dintre daruri, chiar daca este un element de recuzita. Pentru ca el este un fus al timpului, este insusi TIMPUL! Timp de care are nevoie orice mama, sa-si creasca pruncii. Iar el nu se toarce, ci se randuie, fir cu fir, faptele bune, credinta, bunele intentii, gandurile, cuvintele...
Rugaciunea: cred ca, acea clipa, in care mi-a fost dat sa scriu
rugaciunea pe care o rostesc pruncilor, mi-a fos daruita de Dumnezeu, cu multe rosturi. Printre ele, la loc de cinste, este EMOTIA. Va invit sa gustati cuvintele acestei rugaciuni si sa le traiti, pentru ca va sunt daruite, prin mine, de insusi Duhul Sfant, caruia I le-am cerut!
Cantecul: chiar daca pare un element simplu, nu este asa! Cantecul este insotitorul vietii, al celei de aici si al celei vesnice. Ingerii canta, Lui Dumnezeu i se aduc cantari, totul incepe de la un cantec. Chiar si copiilor, li se canta, cantec de leagan... Iar cantecul este aripa daruita de Dunezeu, omului, ca sa-si insoteasca zborul cu bucurie. Primul cantec, cel care insoteste focul viu si vesnic, este rugaciunea parintilor, care infiaza prunc de la Dumnezeu. Este o rugaciune de multumire si de iubire neconditionata. Al doilea

cantec, Ciuleandra, cel care deschide calea zanei, este initiatic si poarta cu el bucuria, stradania omului de a fi fericit, desprinderea de pamant si alegerea de a trai liber. Celelalte cantece, vin sa incununeze fecare element, sa dispuna in acel tot, ca totul sa devina inteles. Naiul, fluierul, cavalul, tulnicul, sunt instrumente purificatoare, care raman prezente, pe tot parcursul intalnirii noastre. Fericit cel ce le aude!

Iata ca, dincolo de sceneta artistica, la care participam, sunt atat de multe intelesuri, incat ne-ar trebui timp... un timp al descoperirii de sine, ca sa le patrundem cu adevarat. De aceea, cei curiosi sa descopere ce facem si de ce, au primit timp, din viata mea, ca sa citeasca aceasta postare. In rest, totul se limiteaza la alegerea fiecaruia, pentru ca suntem ceea ce alegem sa fim!
V-am alaturat imagini... sunt desprinse din povestea nostra, din
povestea unui popor frumos, care a fost jefuit, cotropit, sfaramat, dar a ramas AICI! Este frumoasa poveste a unui popor sublim! Traiti-o fara frici!... si ne vom intoarce la ceea ce era cu adevarat folositor noua!

Venim oriunde in tara si nu numai! Indrazniti sa ne contactati, pe Facebook sau telefonic: 0725695466

In rest, va las cu imagini, care vorbesc singure. Clik pe ele, sa le mariti!

     


          

This entry was posted on luni, 17 octombrie 2016 at 15:29 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

5 comentarii

Loredana Mitroi  

Am citit cu sufletul la gura,am reluat totul de cateva ori si nu ma satur.Desi mi-ati ursit copilul nu stiam ca am particiapt la asemenea frumusete profunda.Intr-adevar!Dupa ce am citit,am luat filmarea si am vizionat-o pe pasaje.Cred ca abia dupa aceste explicatii am trait cu adevarat ce ati facut la botezul Alessiei.Ma bucur ca am facut aceasta alegere si ati avut dreptate,fetita mea are aproape un an si nu s-a imbolnavit niciodata.Va recomand cu tot sufletul celor ce isi doresc ursire la botez!!!!!!!!!!!Va recomand si va doresc sa aveti succes in orice veti face,pentru ca stiu ca faceti cu suflet si cu multe chibzuinta!

23 octombrie 2016, 13:48
Anonim  

Mi-ati ursit fetita in februarie2016 si ne-am bucurat ca v-am ales,pentru ca erau multe variante.Atunci v-am ales pentru ca erati altceva.Astazi v-as alege pentru ca ne-ati schimbat viata si ma bucur ca ne-ati ramas alaturi.Am stiut de atunci ca nu era nimic intamplator din tot ce faceti,dar acum mi s-a confirmat si am inteles la ce am luat parte.Va multumim!

7 noiembrie 2016, 13:19
Anonim  

Sunteti minunati!Va multumim ca ati fost alaturi de noi si ca ati creat un moment magic la botezul lui David.

18 noiembrie 2016, 13:01

Superba

2 mai 2017, 10:33

Noi am avut botezul la Petrosani, la Lupeni, in 23 aprilie 2017.Va multumim ca ne-ati fost alaturi,a fost un moment de neuitat,din care am tras multe invataminte.De atunci ne-am apucat sa citim mai multe despre daci si suntem fascinati.Felicitari si succes!

8 august 2017, 22:34

Trimiteți un comentariu