Într-o epocă în care politica şi funcţiile pe care aceasta le implică reprezentau un domeniu destinat exclusiv bărbaţilor, locuitorii din satul Buda au încălcat tradiţia şi au ales ca primar o femeie, pe învăţătoarea Luiza Zavloschi. Ziarul "Dimineaţa" din 3 martie 1930, cuprindea o pagină întreagă despre "minunea satului Buda–Luiza Zavloschi": "Şi aici, în ţinutul ăsta aşa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolaţi de frămîntările care macină zilnic baloturi întregi de hîrtie şi răguşesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar"
Prima femeie primar din istorie
Luiza Zavloschi a fost prima femeie primar din istoria României. Ea a condus în două mandate consecutive destinul satului Buda, care în prezent face parte din comuna Oseşti.
Născută pe 20 iulie 1883, Luiza a ajuns învăţătoare în satul Buda, după ce a absolvit cursurile Şcolii Normale de Învăţătoare "Mihail Sturza" din Iaşi. Apoi, s-a căsătorit cu învăţătorul Constantin Zavloschi şi au avut şapte copii. Cum în vremea aceea învăţătorii erau printre cele mai importante persoane din sate, adevăraţi stîlpi ai comunităţii, locuitorii au decis că Luiza merita să le conducă şi localitatea, nu numai să le înveţe copii carte. Astfel, un grup de gospodari i-au bătut la poartă şi au rugat-o să accepte să candideze pentru funcţia de primar al satului. Nu avea nici o "culoare politică", nici un sprijin, în afară de încrederea în locuitori şi în faptul că îi poate ajuta. Şi a cîştigat. Nu şi-a dezamăgit niciodată electoratul şi a încercat să-i răsplătească încrederea. A organizat pentru prima dată evidenţele de stare civilă, a reuşit să instaleze un post telefonic la primărie şi să facă primii paşi spre modernizarea sate uitate de lume.
Aşa spun oamenii din partea locului. Cei mai în vîrstă, care au cunoscut rudele doamnei primar, îşi aduc aminte cu nostalgie de poveştile despre Luiza. Cît de înţeleaptă şi răzbătătoare era. "S-a bătut pentru sat şi sîntem toţi tare mîndri de ea. Dacă ar fi după mintea mea, ar trebui să fie şi în cărţile de istorie", ne-a spus un locuitor din Buda. În prezent, autorităţile locale sînt de părere că Luiza Zavloschi este un simbol pentru comuna Oseşti. În memoria primăriţei, şcoala din localitatea Buda va purta numele "Luiza Zavloschi", în faţa căreia a fost aşezat cu mare grijă bustul primei femei primar.
Sursa: Evenimentul
Acum intrebare: v-aţi gândit pâna acum, ca un eventual câştig al meu în alegerile locale din România anului 2008, ar puncta în istorie? In primul rând pentru că aş fi primul candidat independent care câştigă o astfel de competiţie, iar în al doilea rând, aş fi unicul candidat independent+femeie, care ar învinge zece bărbaţi în acelaşi timp.
Nu-mi fac mari sperante însă, pentru că nu a venit încă ziua în care românul să aprecieze omul din spatele politicii şi nu politica din spatele omului. Dar, se va ridica şi Ţepeş, se va trezi şi românaşul nostru, când ţara asta va ajunge sclava Europei, când singura avere perenă va rămâne viaţa pe care o conştientizăm, iar valoarea de bază va fi codrul de pâine neagră aruncat de alţii peste gard. Poate părea exagerat ce spun acum, dar cuvintele mele nu se vor şterge în timp, iar viaţa ne va demonstra daca am avut sau nu dreptate.