Va rog sa ma iertati...  

Posted by Valentina

... ca indraznesc sa va trag de maneca! Va rog sa ma iertati, stimati contracandidati, ca imi permit sa va spun ca minciuna electorala nu-si mai face efectul, atunci cand "fasaiala" e prea gogonata.

Am sa incep prin a lamuri un aspect, pe care as vrea sa-l fac cunoscut oricui citeste ceea ce voi posta eu, de-a lungul (si de-a latul) acestei luni de campanie. In primul rand, as vrea sa precizez ca tot ceea ce voi spune eu la adresa contracandidatilor mei, sau a oamenilor politici in general, se refera strict la domeniul politic. Nu are nimic a face cu persoana cuiva, pentru ca asa a fost politica asta construita, inca din '90. Pe minciuni, ipocrizie si inselaciune. Iar oamenii care au inceput sa joace in hora asta nu au incotro (gandesc ei) si se adapteaza din mers la situatie. Revin asadar la idee, si fac din nou precizarea ca toate referirile mele se indreapta catre omul politic si nu catre persoana in mod direct. Chiar daca, sa recunoastem, exista o mare legatura intre cele doua laturi...

In ultima saptamana, mi-au intrat in mana doua brosuri electorale, care m-au suparat foarte tare. Si am sa incep cu prima primita, fara nici o tragere la sorti, cu cea a domnului Nicolae Schiau.


Lasand la o parte faptul ca si eu candidez pe aceeasi functie cu dansii, vreau sa imi ingaduiti sa redevin simplu alegator si sa judec fiecare aspect din punctul de vedere al unui om, usor cunoscator de amanunte administrativ-politice, astfel incat parerea mea sa poata fi un semnal de alarma si pentru candidati si pentru alagatori. Pe domnul Schiau il stiu de ceva timp si am convingerea ca-l cunosc suficient de bine, incat sa pot spera ca isi va pastra verticalitatea, iar acolo unde e de plecat capul si-l va pleca, acolo unde e de stat demn, va actiona in consecinta. Mai stiu de asemenea, ca boala, molima, de care sufera partidele este INVENTIA. Inventia spontana si aparuta peste noapte. Dar nu este normal, ca de dragul inventiei, sa iti calci in picioare demnitatea. In primul rand, de cand deschizi brosura realizarilor, iti sare in ochi o mare gogomanie: "In 2004 am promis ca primaria va deveni locul unde cetatenii vor fi respectati, ascultati, indrumati si informati trimestrial in ceea ce priveste cheltuirea banului public". Mie, domnule primar, cu tot respectul, mi s-a facut rau! Primaria pe care o conduceti de patru ani este cel mai josnic loc in care poate ajunge cetateanul. Cu siguranta, in acesti patru ani nu ati facut precum Cuza Voda, ca sa-i prindeti cu ocaua mica. In primul rand, domnule primar, daca ai ajuns sa bati la o usa, oricare, sa ceri o informatie, personajul care te primeste – sau nu! – te intampina cu asa o acreala, incat te intrebi daca nu cumva primaria este sectie de muraturi. Daca mai si indraznesti sa-i ceri o lamurire, vei primi un raspuns vecin cu latratul, incat regreti prima impresie si te intrebi daca nu cumva ai nimerit la un adapost pentru caini comunitari. Iti ceri scuze de deranj si pleci. Pe drum, iti dai seama ca nu ai primit nici un raspuns si te intorci, dar bati la alta usa, unde, in mintea catateanului, e cineva pe care-l cunoaste si sigur il va ajuta. Dar, surpriza! Cunostinta este iesita putin. Si astepti! Si astepti! Si trece o ora! Iti dai seama ca stai fara folos, pleci si revii... daca mai revii! Cam asa sta treaba, la modul real, in institutia pe care o conduceti, iar daca nu ma credeti, va invit sa facem impreuna experimentul. ORICAND! Referitor la problema cheltuirii banului public, iertati-ma, dar vreau sa-l vad si eu pe "nea’ Ion" ala, care v-a intrebat ce ati facut cu bugetul 2005-2006 si caruia i-ati raspuns, sau cum spuneti Dumneavoastra: pe care l-ati indrumat si informat trimestrial... Explicatiile de mai jos sunt pentru necunoscatori.

Pe pagina urmatoare, puneti in discutie domeniul investitiilor, unde nu pot comenta subiectul, pentru simplul motiv ca poate fi si ideea Dumneavoastra buna, si a mea, desi nu coincid. Eu consider ca investitiile trebuie sa fie fiabile, folositoare la o scara mai larga si benefice la modul general. Iar in acest caz se pot face diferentieri si facilitati de atragere. Ma rog! E bine si ca Dumneavoastra! Aceeasi atitudine o voi avea si pentru pagina 3, desi se putea si mai bine. E... acum vine durerea cea mare! Pagina 4, referitoare la strazi practicabile, indiferent de anotimp, canalizari, etc. Aici va rog sa revizuiti continutul, pentru ca subiectul e dureros si vizibil. Strazile plang sub masini si masinile pe strazi. Canalizarea e o jale nationala de la Ceausescu incoace, iar in Hunedoara, daca ploua si nu ai barca, mai bine nu iesi din casa. Iar Dumneavoastra, domnule primar, stiti bine acest lucru si mai corect ar fi fost sa treceti aceste doua aspecte la: IMI PARE RAU CA NU AM REUSIT...
Pe pagina 5 aveti doua situatii in contrast. Gunoiul este, dupa umila mea parere, boala romaneasca acuta. Nu cred ca o veti lecui nici Dvs. nici eu, nici altul. Dar, daca n-ati fi trimis echipa la curatenie inainte sa vina fotograful, n-ati fi avut nici un contrast. Maine ies si va dovedesc, cu aceleasi fotografii, ca GUNOIUL e GUNOI! In rest, poate aveti dreptate.
Sa ne indreptam atentia spre paginile 7-8. Aici FELICITARI! Bine ca s-au finalizat lucrarile, asa prost cum au fost facute, ca altfel era jale. N-ati fi avut nici un raport social cu hunedorenii. Dar, reusita e reusita, indiferent de conditii si merita precizata.
Aceleasi FELICITARI! si pentru paginile 9-10. Nu stiu daca sunt reale 100%, dar daca sunt, atunci e laudabila fiecare dintre cele sase.
La paginile 11-12, as face 2 precizari:
- parcul Gambrinus, chiar si asa, facut in virtutea unui clientelism politic, e bun facut si benefic. Dar mamicile, unchii si matusile, ar putea fi dati jos de pe leaganele si jucariile copiilor, pentru ca de aceea exista gardieni si politie comunitara. Sau e preferabil sa se strice, pentru a mai avea un motiv de risipa financiara?
- in al doilea rand, parcul Corvinul, e si el tot spatiu protejat, ca de altfel si zona Ciuperca. Iar aici, domnule primar, cu tot respectul, ne vom contrazice cu adevarat.
Paginile 13-14 sunt fara comentariu, pentru ca le trec cu adevarat la realizari, ca de altfel si 15-16, desi aici mai sunt si alte investitii, sau mai bine zis extrafinantari, care meritau prcizate. Ultimele doua pagini din brosura dv. aduc un plus de laude, dar vreau sa adaug ceva: nu este suficient sa renovati o scoala, doua, sau o gradinita-doua. Copiii invata si in celelalte unitati scolare, care zac la fel de insalubre ca in 2003, in 2000, sau in anii '90. Ca sa nu mai spun de imprejmuiri, care fac parte din ansamblul indispensabil al sigurantei si de multe alte lipsuri evidente.
Din motive personale, prefer sa nu comentez obiectivele pentru urmatorii patru ani, avand in vedere ca pot deveni realitate, in aceeasi masura in care pot ramane prioecte...
La final, as dori sa va rog, ca in urmatoarea brosura pe care veti cheltui banii (personali presupun), sa treceti la final si ce n-ati realizat, din diverse motive. Asa ar fi corect pentru toata lumea.

A doua brosura, oferita de un om pe strada, care, intre noi fie vorba, spunea in gura mare ca face asta pentru bani, dar voteaza cu altcineva, aceasta brosura m-a suparat infinit mai tare ca prima. Adica, una e sa iti expui realizarile, in care poate chiar crezi, si alta e sa isi dea altii cu parerea cam ce ar fi bine sa spui ca vei face ca primar, in urmatorii 4 ani.
Domnul in discutie se numeste Ovidiu Marius Hada, cel care, prin venirea sa pe lume si devenirea sa drept contemporan cu noi toti ceilalti zece candidati, s-a gandit dumnealui, ca onoreaza un intreg oras. Avand in vedere ca am informatii sigure, ca atat domnul Hada, cat si ceilalti politicieni „de geniu” din PNL, imi citesc paginile de internet, imi cer permisiunea, atat ca simplu cetatean, cat si ca fosta colega de partid si actual contracandidat al dansului, sa port, inainte de toate, o discutie cu insusi dl. Hada si apoi sa aduc explicatiile de rigoare.Stimate domnule Ovidiu Hada
Prima intalnire este, de obicei, momentul decisiv pentru formarea unei păreri in ceea ce priveşte o persoana. Din păcate, prima mea impresie, este astazi amplificata zi de zi si, cu părere de rău va spun, momentul primei noastre intalniri, a fost prima clipa in care mi-a fost ruşine sa prezint un candidat liberal la functia de primar. Cu siguranţa va amintiţi ziua, in care câteva sute de pensionari mâncau pe banii PNL-ului, iar când v-am prezentat, aţi rămas vorbind la... nimeni si spunând... nimic. Tot in acel moment v-am spus prima data ca SUNTETI PROST CONSILIAT!!! Aveţi cuvântul meu de onoare, daca puteţi crede in el, ca la momentul respectiv, nici nu-mi trecea prin minte ca voi candida. Am spus-o sicer atunci, o susţin sincer si acum. Aţi fi reuşit sa convingeţi singur, cu felul dumneavoastră de a fi, daca nu v-aţi fi lăsat manevrat de persoane care nu au alt scop decât parvenirea de pe urma naivităţii si necunoaşterii dv. Mai am un motiv bine întemeiat pentru care nu pot fi in deplin acord cu accesarea funcţiei de primar si anume totala incompatibilitate de interese. Una e sa faci politica măcar de 2,3 sau 4 ani, sa intri in mediu si sa cunoşti si alta e sa fi transformat peste noapte dintr-un om la locul lui, in zeu al politicii si mai ales in candidat la primărie. Iar alegerea a fost partial inspirata. Nu a dv! A lor!

Vreau si eu sa va vad la o emisiune tv singur, fara Mircia Muntean, fara tata, vorbind liber cetatenilor, exprimandu-va corect si coerent in legătura cu proiectele pe care vreti sa le desfasurati. Vreau si eu sa ma convingeti ca ma insel, ca sunteti intr-adevar omul de care are Hunedoara nevoie, ca nu veti fi un vandut politic, ca nu veti primi ordine pe care sa le executati mecanic, nu atat din supunere, cat din nestiinta, vreau sa ma convingeţi si pe mine de apartenenta dv, religioasa si de capacitatile intelectuale dobandite in multitudinea de scoli pe care le-ati facut. Apropo! Spuneti-mi un nume de universitate, la care credeti ca n-as putea absolvi niciodata, ca sa va aduc si eu o diploma!!! Iar ca meniul sa fie complet, universitatea poate sa nici nu existe. Am doar rugămintea sa fie o titulatura impresionanta.
Pe de alta parte, puteau macar, cei ce v-au construit proiectele, sa dezvolte putin subiectul cu dumneavoastra. Adica e pueril sa spuneti ca proiectul dv. politic este alcatuit din 5 obiective:
1. locuri de munca BINE platite (?!?!?!?) poate ma lamuriti si pe mine cum veti face asa... adica, pentru a mari salariile poti, ori sa fii ministrul muncii, ori sa obligi (ceea ce e imposibil) sistemul privat al muncii, sa mareasca salariile. Am sa va rog sa ma ajutati cu o explicatie plauzibila, ca m-am cam incurcat in stiinta. Multumesc!
2. Oras curat. Cum, domnule Hada? Care este solutia? Il veti decapita pe cel ce arunca mucul de tigare pe jos? Sau veti pune jandarmul sa-l biciuiasca? Sau veti infiinta dv. o firma pe care sa o platiti din bani publici, si care sa mature orasul toata ziua?
3. Drumuri si strazi reparate... aici va cred. Atata doar, ca v-as sugera sa le refaceti, nu sa le reparati. Ca reparam la ele de ne ies ochii si tot banii aia-i cheltuim, ca si cand le-am reface.
4. Asta este cea mai tare: bani la buget, pentru lucrari de interes public. Asta este apocaliptica! Luminati-ma domnule Hada si pe mine, cum veti reusi aceasta performanta? Si care sunt acele lucrari de interes public? Stiti care e problema? Persoana care a inventat aceste proiecte politice cu cinci minute inainte de culcare, s-a laudat de doua ori. O data cand a nascocit asemenea porcarii infantile si a doua oara cand nu i le-ati dat sa le manance. Scuzati-ma! Eu zic ca acum, ca sa mai salvati din aparente, e momentul sa mergeti cu fluturasul la dl. Mircia Muntean si sa-l rugati sa-si faca timp sa va dezvolte ideile. Nu stiu daca, fara dumnealui, va veti descurca sa le explicati, dar daca il inregistrati si imitati ce si cum zice de vreo 42 de ori, cred ca mai iesiti din incurcatura.
5. Si ultima: spatii verzi. E... aici pot sa fiu de acord. Probabil veti semana iarba. Dar unde? Pe langa cladirile lui Mihai Leu? Sau pe langa ale lui Ovidiu Crisan? Da! Este o solutie! Asa sa faceti domnule Hada! Cei impresionati de sponsorizo-banii dumneavoastra, se vor simtii coplesiti de atata munca depusa in folosul comunitatii.
Mai am o rugaminte si anume, sa ma ajutati si pe mine sa inteleg ce doreati sa spuneti la punctul 1a. aliniatul 5. Acela cu masurile urgente. Pentru mine, acest paragraf este de neînţeles, de aceea as dori sa aveţi amabilitatea sa mi-l explicaţi pe intelesul meu.
La finalul monologului meu cu dumneavoastra si in speranta ca vom avea si un dialog oficial intr-o buna zi, va mai adresez o singura intrebare, la care chiar imi doresc sa-mi raspundeti. In fond, lasati-le pe celalalte! Daca ajungeti primar si pe mine ma ajuta Dumnezeul MEU sa ajung macar consilier, oricum vom juca leapsa. Astfel incat renunt la celelalte intrebari, in favoarea uneia singure: cum ati reusit domnule Hada, conform propriului dv. fluturas, sa faceti doua licee in acelasi timp? Recunosc cu uimire si admiratie profunda, ca aveti mai multi ani de scoala, decat de viata, dar chiar atat de mult v-a placut scoala, incat si liceul l-ati facut de doua ori?

Va multumesc stimate domn, pentru amabilitatea de a ma fi citit si inteles cu mintea neinfierbantata si neinfluentata de reptilele aciuiate pe langa multi liberali si sper sa aveti amabilitatea de a va purta ca un adevarat barbat, ca un adevarat crestin si ca un om cu iubire fata de aproapele lui.

Cred ca ora tarzie imi sporeste supararea, astfel incat, am sa va invit si in zilele urmatoare sa ma vizitati, pentru ca supararea mea nu se stinge ci se accentueaza. Supararea mea este ca birocratia in Romania.
Va imbratisez cu drag!
Valentina Melcea

This entry was posted on luni, 5 mai 2008 at 14:58 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comentarii

Anonim  

Alexandra Drima
Da Hada, ia zi, lamureste-ne si pe noi. Cum e cu religia de baza si cu scolile? Nu mi-a placut fata asta care scrie. Dar are sange in instalatie si merita votata. Ia zi Hada!

6 mai 2008, 10:55
Anonim  

Crisan Teodor
Doamna Melcea,eu am citit mesajul dumneavoastra si sunt perfect de acord cu ceea ce spuneti.Am doua intrebari si tin neaparat sa imi raspundeti.Cu cine va sfatuiti electoratul sa voteze la consiliu judetean si pe cine veti sustine in turul doi?Eu am sa va votez din mai multe motive cal mai important este ca sunteti independenta si nu faceti plecaciuni in fata nimanui.Mult noroc!

6 mai 2008, 11:26

Trimiteți un comentariu